vrijdag, 5. december 2014 - 11:40 Update: 05-12-2014 22:54

Man (70) uit Zeist bekent afpersing de Mol

Afpersers familie De Mol aangehouden
Foto: Politie
Zeist

De politie heeft woensdag 3 december een man aangehouden die verdacht wordt van poging afpersing en bedreigen van de familie De Mol. De man heeft bekend dat hij de brieven verstuurd heeft.

Sinds oktober 2013 werd met regelmaat, door middel van brieven, gecommuniceerd met de familie De Mol. Hierin werd John de Mol onder druk gezet om een geldbedrag af te geven. Deed hij dat niet dan werd gedreigd zijn zus Linda, haar kinderen en hun naasten iets aan te doen.

DNA-match

De recherche startte een uitgebreid onderzoek en kwam de verdachte uiteindelijk op het spoor. Op woensdag 3 december waren er voldoende aanwijzingen om een 70-jarige man uit Zeist aan te houden. Het huis van de man werd doorzocht en diverse goederen voor onderzoek in beslag genomen. Omdat met de resultaten van de doorzoeking de verdenking verder werd versterkt, werd DNA van de man afgenomen. Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) bleek donderdagavond 4 december dat er een match was met het tijdens het lopende onderzoek veiliggestelde DNA. De verdachte is hiermee geconfronteerd en bekende de brieven gestuurd te hebben.

Veel tips voor rechercheteam

De media-aandacht voor deze zaak leidde tot ruim 700 tips. Daar zat niet de gouden tip tussen, maar wel aanwijzingen die het rechercheteam hebben geholpen bij de opsporing van de verdachte. De 70-jarige verdachte wordt voor 14 dagen in bewaring gesteld. Dat heeft de rechter-commissaris in Utrecht vrijdag beslist.  

Reactie de Mol

John de Mol heeft vrijdag via zijn woordvoerder namens de familie laten weten zeer 'blij en opgelucht' te zijn met de aanhouding van de verdachte. 

Provincie:
Blik op 112: