Gewurgd
Op de ochtend van 19 oktober 2013 zag verdachte zijn echtgenote op het huishoudtrapje bezig met de gordijnen. Hij zag dat ze opnieuw een tremor kreeg. Zijn vrouw had de ziekte van Parkinson, beginnende Alzheimer en last van astma. De verdachte zag zijn vrouw lijden onder haar ziekte. De man pakte zijn vrouw vast en wurgde haar minutenlang met zijn handen. Vervolgens deed hij zijn broekriem af, legde de riem om haar hals en wurgde haar daarmee gedurende enkele minuten. De vrouw overleed enkele dagen later in het ziekenhuis.
Vrijspraak van moord
De rechtbank is van oordeel dat uit het dossier onvoldoende blijkt dat verdachte een concreet voornemen had om zijn vrouw van het leven te beroven. Daarbij komt dat de verdachte die ochtend in een plotselinge gemoedsopwelling heeft gehandeld. De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij van moord. Doodslag acht de rechtbank wel bewezen.
Geen doodswens
Verdachte heeft zijn vrouw op akelige wijze het leven ontnomen. De vrouw was weliswaar ziek, maar niets wees erop dat zij niet meer wilde leven of dat ze ondragelijk en uitzichtloos leed. De verdachte verzorgde zijn zieke vrouw, maar dit werd hem de laatste tijd teveel. Het echtpaar weigerde hulp in de vorm van een opname en vond overige hulp niet geschikt. De rechtbank vindt dat verdachte hierdoor (mede) verantwoordelijk is voor de situatie waarin hij verkeerde, namelijk dat hij oververmoeid en wanhopig is geworden van de zware zorgtaak die hij op zich had genomen.
Bijzondere omstandigheden
De rechtbank vindt in de bijzondere omstandigheden van deze zaak aanleiding om sterk af te wijken van een voor doodslag gebruikelijke jarenlange gevangenisstraf. Deskundigen stellen dat verdachte op de betreffende ochtend enigszins verminderd toerekeningsvatbaar was door ernstig slaaptekort. Daarnaast houdt de rechtbank onder meer rekening met de wens van de nabestaanden en de hoge leeftijd van verdachte. Door deze omstandigheden komt minder gewicht toe aan strafdoelen zoals speciale preventie, vergelding of leedtoevoeging.
Onvoorwaardelijke gevangenisstraf
De bijzondere omstandigheden van de zaak kunnen echter niet alleen leidend zijn bij de strafoplegging. Doodslag is één van de ernstigste strafbare feiten. Voor een grotendeels voorwaardelijke gevangenisstraf, zoals verzocht door de verdediging, ziet de rechtbank dan ook geen ruimte. De rechtbank vindt een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van één jaar en zes maanden passend en geboden.