dinsdag, 13. mei 2014 - 9:19 Update: 03-07-2014 0:36

Marokko neemt strafvervolging Hamza B. over

Foto afgezet gebied | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl
Amsterdam

Een delegatie van Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam en de nationale politie eenheid Amsterdam is afgereisd naar Marokko om het strafdossier van Hamza B. officieel over te dragen aan de Marokkaanse autoriteiten. De 26-jarige B. wordt onder meer verdacht van betrokkenheid bij de liquidatie op twee mannen en een poging op een derde man op 29 december 2012 in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam.

De 26-jarige man is in juni 2013 door de Marokkaanse politie aangehouden op het vliegveld van Tanger op grond van een Amsterdams opsporingsonderzoek. Marokko levert geen onderdanen uit. Omdat B. naast de Nederlandse ook de Marokkaanse nationaliteit heeft, levert Marokko hem niet uit. Het OM in Amsterdam heeft daarom de strafvervolging overgedragen op basis van het Verdrag betreffende de wederzijdse rechtshulp in strafzaken tussen het Koninkrijk der Nederlanden en het Koninkrijk Marokko dat op 1 december 2012 in werking is getreden.

De 26-jarige verdachte wordt verweten op 29 december 2012 met zware automatische vuurwapens te hebben geschoten op een Range Rover met daarin drie mannen. Twee van de drie zijn aan hun verwondingen overleden. Vanuit een mogelijke vluchtwagen is er ook geschoten op twee motoragenten van de politie Amsterdam. Beide motoragenten hebben zich in reflex verscholen achter hun motoren en zijn hierdoor ongedeerd gebleven.

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak tegen Hamza B. in Marokko inhoudelijk zal starten.