donderdag, 9. oktober 2014 - 14:02 Update: 09-10-2014 21:02

Plasterk: CTIVD gaat handelen AIVD na moord op Theo van Gogh onderzoeken

Plasterk: 'Nieuw onderzoek naar moord op Theo van Gogh'
Foto: RVD
Amsterdam

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Minister Plasterk dat er een nieuwe onderzoek komt naar het handelen van de AIVD na de moord op programmamaker Theo van Gogh.

Aanleiding hiervoor is de uitspraak van de officier van justitie in het programma EenVandaag die de zaak tegen Mohammed B. behandelde. Deze zei dat hij dat er het vermoeden bestaat dat B, niet in zijn eentje heeft gehandeld. Volgens Plasterk zijn de uitspraken van de officier niet gebaseerd op nieuwe informatie.

Het nieuwe onderzoek vindt plaats gezien de grote maatschappelijke impact en dat er kennelijk nog veel vragen leven, schrijft de minister in zijn brief. Het handelen van de AIVD tot en met 2 november 2004, de dag waarop Theo van Gogh werd vermoord, is door de Commissie van Toezicht betreffende de 
Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) uitputtend onderzocht. Gezien de grote maatschappelijke impact van deze gebeurtenis en de vragen die er kennelijk nog leven over het handelen van de AIVD in dezen na 2 november 2004, zal de CTIVD gevraagd worden ook dit te onderzoeken.