zondag, 12. januari 2014 - 17:36 Update: 03-07-2014 0:44

Publiekscentrum onder Domplein heet DOM UNDER

Utrecht

Zondag heeft burgemeester Jan van Zanen in Utrecht de naam van het publiekscentrum onder het Domplein onthuld.

DOM UNDER
Het publiekscentrum heeft de naam ‘DOM UNDER’ gekregen. 

In opdracht van de stichting Domplein 2013 startte archeologen van de gemeente Utrecht in samenwerking met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, woensdag 1 juni 2011 een proefopgraving op het Domplein. Stichting Domplein 2013 trof de voorbereidingen voor de bouw van een ondergronds publiekscentrum, de tweede Schatkamer Domplein.

Het doel van de proefopgraving was om te onderzoeken of en hoe de archeologische resten die zich onder het plein bevinden duurzaam behouden kunnen blijven in een ondergronds publiekscentrum. Het Domplein is namelijk een archeologisch rijksmonument en dat betekent dat het centrum er pas mocht komen wanneer zeker was dat de archeologie geen of zo min mogelijk schade ondervond.

Schatkamer Domplein II ligt op de plek waar een tornado in augustus 1674 het schip van de gotische Dom wegvaagde. In 1949 zijn door de Groningse archeoloog A.E. van Giffen twee grote werkputten (XIX en XX) uitgegraven.  Die putten vormen samen – eenmaal opnieuw opgegraven – het uitgangspunt voor het beoogde centrum.

Schatkamer Domplein II is onderdeel van de plannen om de verborgen geschiedenis van het Domplein beleefbaar en toegankelijk te maken. Eerder werd al een en licht- en nevelmarkering aangebracht om de ligging van de Romeinse castellummuur te accentueren. Vorig jaar opende in bestaande middeleeuwse kelders onder het Utrechts Centrum voor de Kunsten het eerste publiekscentrum.