maandag, 8. december 2014 - 12:25 Update: 08-12-2014 12:53

'Second opinion moet gewoon in basispakket blijven'

'Second opinion moet gewoon in basispakket blijven'
Foto: Archief EHF

Zorginstituut Nederland adviseert om de second opinion gewoon in het basispakket te laten zitten. Het Zorginstituut vindt het wenselijk dat de second opinion voor iedereen toegankelijk blijft. Dit schrijft het AD maandag.

Als patiënten ontevreden zijn over de diagnose of behandeling van een medisch specialist, moeten ze de mogelijkheid hebben om bij een collega-arts een second opinion te krijgen die vergoed wordt vanuit het basispakket. Zorginstituut Nederland over de second opinion: 'Second opinions kunnen bijdragen aan de kwaliteit van zorg en gepast gebruik bevorderen. Ook kunnen ze leiden tot wijziging van de diagnose of het behandeladvies en verbetering van patiënttevredenheid.'

Toen minister Schippers begin 2013 advies vroeg over welke onderdelen er mogelijk uit het basispakket zouden kunnen, kwamen de medisch specialisten met het idee van de 'betaalbare' eigen bijdrage voor de second opinion.

Volgens het Zorginstituut is de second opinion belangrijk omdat patiënten beter geïnformeerd raken over hun aandoening en vaak meer gerustgesteld zijn over de behandeling. Ook leidt een tweede beoordeling tot betere zorg, omdat er twee deskundigen naar de patiënt hebben gekeken, aldus de adviesraad. Om onnodige tweede beoordelingen tegen te gaan wil het Zorginstituut de patiënt verplichten om eerst toestemming aan zorgverzekeraar te vragen voor een second opinion.

Categorie: