zaterdag, 11. januari 2014 - 11:05 Update: 03-07-2014 0:44

Somaliërs krijgen celstraf voor beschieten Nederlandse mariniers

Foto van mariniers in actie tegen piraten op zee | Min. Defensie
Foto: Min. Defensie
Rotterdam

Vier Somalische mannen zijn veroordeeld voor deelname aan geweld tegen Nederlandse mariniers. Dit heeft de rechtbank Rotterdam bekendgemaakt.

De rechtbank heeft vrijdag elk van de mannen 2 jaar gevangenisstraf opgelegd.

Piraterij
Die mariniers maakten deel uit van de bemanning van het marineschip de Hr. Ms. Rotterdam, dat in het kader van een internationale anti-piraterijmissie in en nabij Somalische wateren patrouilleerde.


Beschoten
In oktober 2012 kwam een aantal mariniers vanaf de Hr. Ms. Rotterdam in kleine bootjes poolshoogte nemen bij een schip van Iraanse origine dat vlak voor de Somalische kust voor anker lag. Vervolgens zijn de mariniers vanaf dat schip beschoten.

Schip in brand gevlogen en vergaan
Bij de schotenwisseling die daarop volgde, is het Iraanse schip in brand gevlogen en verloren gegaan. De vier Somalische mannen werden met de overlevende bemanningsleden door boten van de Hr. Ms. Rotterdam uit zee gevist en uiteindelijk naar Nederland overgebracht. Zij werden vervolgd voor deelname aan zeeroof en voor poging tot moord of doodslag op of het plegen van geweld tegen Nederlandse mariniers.


De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen dat de mannen hebben deelgenomen aan zeeroof of gepoogd hebben de mariniers te doden. Volgens de rechtbank staat wel vast dat zij medeverantwoordelijk zijn voor het plegen van geweld tegen de mariniers.