donderdag, 28. augustus 2014 - 14:58 Update: 29-08-2014 9:11

Team Regionale Recherche houdt in Den Haag Jihad-ronselaars aan

Jihad-ronselaars aangehouden
Foto: SXC
Den Haag

Een team van de Regionale Recherche in Den Haag heeft donderdag in samenwerking met de Duitse autoriteiten in Den Haag een 32-jarige Hagenaar en een 24-jarige Haagse in Duitsland aangehouden voor verschillende strafbare feiten.

Woensdag 27 augustus is ook een verdachte (24) in zijn woning in Den Haag aangehouden. Alle verdachten zitten in volledige beperkingen.

De twee mannelijke verdachten worden verdacht van het ronselen voor de gewapende terroristische strijd in Syrië en/of Irak en het samenspannen dan wel voorbereiden voor moord/doodslag met een terroristisch oogmerk. Alle drie worden zij verdacht van opruiing en haatzaaien onder meer middels diverse social media en nieuwssites. Dit met als doel aanzetten tot een terroristisch misdrijf. In vier woningen werden naar aanleiding van de aanhoudingen zoekingen verricht.

Eerdere aanhoudingen
Tijdens het onderzoek naar jihadgangers werden al negen aanhoudingen verricht. In totaal zitten nu vijf verdachten vast in het onderzoek naar jihadgangers. Het onderzoek loopt nog verder en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten. Sinds de start van het onderzoek in april 2013 werden onder meer in juli 2013 een 19-jarige Zoetermeerse aangehouden die ervan werd verdacht personen te rekruteren om deel te nemen aan de strijd in Syrië. In april hield de politie een 23-jarige Amsterdamse terugkeerder aan voor onder meer handelingen tot voorbereiding van moord en doodslag met een terroristisch oogmerk. In juni 2014 hield het team een 18-jarige Hagenaar aan. Hij wordt verdacht van het rekruteren van personen om deel te nemen aan de gewapende strijd in Syrië.

Brede aanpak
Politie, Openbaar Ministerie, gemeenten, in het bijzonder de gemeente Den Haag, AIVD en NCTV werken al geruime tijd nauw samen in een brede aanpak tegen jihadgangers. Deze aanpak is het afgelopen jaar uitgegroeid tot een brede aanpak om het radicaliseringproces in de regio in beeld te brengen én aan te pakken, om zo te voorkomen dat jonge personen beïnvloed raken door het jihadistisch gedachtegoed. Doelstelling van die aanpak is onder meer het opmerken van de drijvende krachten achter het ronselen en deze aan te pakken.

Tag(s):