zondag, 14. september 2014 - 10:05 Update: 14-09-2014 17:45

Veel publiek bij 70e herdenking Operation Market Garden

Noord-Brabant maakt zich op voor 70e herdenking Operation Market Garden
Foto: OMG2014
Veghel

Een colonne van historische voertuigen uit de Tweede Wereldoorlog verplaatste zich zondag van Borkel en Schaft naar Veghel. Op 20 september trekt de colonne van Veghel naar Nijmegen. Veghel functioneert van 14 t/m 20 september als middelpunt van OMG2014. Een militair historisch kampement (basecamp) is dan de uitvalbasis voor vele activiteiten.

Volgens de organisatie zijn er zondag ca. 200.000 mensen afgekomen op de stoet met ongeveer 350 historische militaire voertuigen die door Noord-Brabant trok. Operatie Market Garden 2014 biedt voor deelnemers, publiek en geïnteresseerden een uniek eenmalig spektakel in het kader van de 70-jarige herdenking van Market Garden in de week van 14-20 september 2014. 

In september 2014 is het 70 jaar geleden dat Operatie ‘Market Garden’ plaatsvond. Deze grootste luchtlandingsoperatie uit de geschiedenis luidde op 17 september 1944 de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de regio wordt  in de maand september de bevrijding groots herdacht met tal van activiteiten, lezingen en evenementen.

Operatie Market Garden en de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. De bibliotheken hebben als de lokale kenniscentra in de regio informatie over Operatie Market Garden in een dossier bij elkaar gebracht en op de website geplaatst (www.nobb.nl). Het dossier begint met de historische context van de Operatie Market Garden geschreven door historicus dr. Frans Govers uit Uden. Daarnaast is er een uitgebreide literatuurlijst opgenomen van materialen over Operatie Market Garden die aanwezig zijn in de collectie van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. 

In de bibliotheken Oss, Veghel, Uden, Zeeland en Heeswijk-Dinther worden in de maand september,  met medewerking van de lokale Heemkundekringen en historicus Frans Govers,  exposities en fotopresentaties ingericht en aangevuld met collectiepresentaties. 

Blackhawks bij 70ste herdenkingsactiviteiten 
Ter gelegenheid van de 70ste herdenking van Operatie Market Garden ontvangt de Koninklijke Landmacht 375 Amerikaanse militairen van onder andere de 82nd Airborne Division. Daarnaast komen er acht Market 
Garden-veteranen uit Amerika, Canada, Groot-Brittannië en Nederland zelf. De gasten zullen van vrijdag 12 tot en met zondag 21 september deelnemen aan diverse herdenkingsactiviteiten. 

Behalve het gastheerschap voor de internationale partners ondersteunt de landmacht twee herdenkingsorganisaties die de geallieerde route van Operatie Market Garden door Brabant en Gelderland narijden. De landmacht spant zich dit jaar extra in voor de herdenkingsactiviteiten, vanwege het eigen jubileumjaar. Het krijgsmachtdeel heeft zich ten doel gesteld het maatschappelijk bewustzijn 
over de rol van militairen te vergroten en wil eer betuigen aan hen die offers hebben gebracht voor de vrijheid van Nederland. 

Highlights 
Op dinsdag 16 september bouwen Nederlandse genisten een baileybrug over het Wilhelminakanaal bij Son. De volgende ochtend, 17 september, rijdt een colonne historische voertuigen over die brug. ´s Middags houdt 82nd Airborne Division een demonstratie in Grave, waarbij ze met hun Blackhawk-helicopters de 
Thompsonburg innemen. 

Donderdag 18 september doen ze in Groesbeek een  paradropping, waarna er een meet and greet met het publiek is. Op zaterdag 20 september springen para’s van diverse nationaliteiten op de Ginkelse Hei bij Ede, terwijl Poolse militairen op die zelfde dag een sprong maken bij Driel. 

Op zondag 21 september steken Amerikaanse militairen van 82nd Airborne Division in moderne roeiboten de Waal over. Aan boord van elke boot vaart een oorlogsveteraan mee. Langs het hele parcours van Eindhoven tot Arnhem presenteert de landmacht zich gedurende deze dagen op verschillende locaties aan het publiek.