woensdag, 8. oktober 2014 - 7:56 Update: 08-10-2014 9:43

Vinexwijken geliefd bij inbrekers; Groningen, Delft en Leiden veiligste steden

Meer inbraken in vinex-wijken. Inbrekers meest actief in Noord-Brabant
Foto: Politie

Uit de jaarlijkse Risicomonitor Woninginbraken van het Verbond van Verzekeraars blijkt dat je in een vinexwijk 15 procent meer kans hebt dat er ingebroken wordt dan in andere wijken.

De verzekeraars hebben voor het eerst een vergelijking gemaakt tussen 106 vinexwijken en vergelijkbare omliggende wijken. Dat de inbraakkansen in zo'n nieuwe wijk hoger ligt dan in andere stedelijke gebieden komt volgens de monitor waarschijnlijk doordat er minder sociale controle is en bewoners vaker van huis zijn. Naar verhouding wonen er meer tweeverdieners  in de nieuwe wijken. Zij zouden vaker dure spullen hebben. Dit melden verschillende media woensdag.

Eind vorig jaar waren er in Nederland maandelijks minder dan 3000 meldingen van inbraken bij verzekeraars; een jaar eerder was dat aantal nog ruim 3500 per maand. De dalende trend zet dit jaar door, aldus het Verbond van Verzekeraars.

Grote verschillen per provincie
Wel zijn er grote verschillen per provincie. Zo is de kans op een inbraak in Noord-Brabant het grootst. Vooral Breda is geliefd bij het inbrekersgilde. Naast Breda is het risico op een woninginbraak in de grote steden in Nederland in Almere en Nijmegen het grootst. Ook Eindhoven (4), Tilburg (5) en Den Bosch (9) zijn terug te vinden in deze top-10.

De provincie Groningen is het veiligst. Daar zijn er de minste inbraken met gemiddeld 1,8 claims per duizend inwoners. Als veiligste plaatsen komen Leiden, Groningen en Delft uit de bus. Daar hebben gemeenten, verzekeraars en politie met succes ingezet op preventie en maatregelen getroffen om het dieven zo moeilijk mogelijk te maken.

.

Provincie: