vrijdag, 17. oktober 2014 - 8:34 Update: 17-10-2014 11:09

Voorstel voor celstraf of geldboete bij bezoek aan gedwongen prostituee

'vier jaar cel voor bezoek aan gedwongen prostituee'
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een wetsvoorstel moet er voor zorgen dat klanten die een bezoek brengen aan een gedwongen prostituee een celstaf krijgen opgelegd van maximaal vier jaar of een geldboete tot 20.000 euro. Dit meldt de Volkskrant.

Het wetsvoorstel is ingediend door de ChristenUnie en de SP in de hoop dat misstanden in de prostitutie gemeld worden. Volgens Gert-Jans Segers van de ChristenUnie is het niet de bedoeling om de gevangenissen te vullen met bezoekers van prostituees.  'Het doel is dat iedereen zijn ogen openhoudt. Een vrouw die onder de blauwe plekken zit, voor tien euro haar diensten aanbiedt, met een paar kleerkasten voor de deur: dat klopt niet’, aldus Segers.

'We hopen dat discussie over dit onderwerp maakt dat klanten van prostituees bij signalen van dwang denken: dit is niet kies. Ik ga dit niet doen, ik ga het melden. Desnoods via Meld Misdaad Anoniem', vuldt Nine Kooiman van de SP aan.

De straffen zouden moeten worden opgelegd als er een ‘redelijk vermoeden’ is van misstanden. Dit kan zijn blauwe plekken, afkeer, angst of verdriet. Ook de locatie van de ontmoeting kan een kenmerk zijn. Bijvoorbeeld op een verlaten industrieterrein of een garagebox. 

Provincie: