dinsdag, 14. oktober 2014 - 15:11

Vrachtwagens met persoonlijke bezittingen aangekomen in Charkov

Vrachtwagens met persoonlijke bezittingen aangekomen in Charkov
Charkov

Twee vrachtwagens met persoonlijke bezittingen van slachtoffers van vlucht MH17 zijn dinsdag aangekomen in de Oost-Oekraïense stad Charkov. Het gaat om 9 m3 spullen, die maandag door de lokale rampenbestrijdingsdienst SES zijn ingezameld op de rampplek.

De persoonlijke bezittingen zullen in Charkov een eerste forensische check ondergaan. Dat zal naar verwachting woensdag gebeuren. Voor dit proces zijn 8 extra experts ingevlogen. Na het eerste onderzoek worden de spullen zo snel mogelijk naar Nederland gevlogen. Het is nog niet bekend wanneer dit precies zal plaatsvinden.

De lokale hulpverleners vonden maandag onder meer kleding, koffers, post, paspoorten, creditcards, sierraden, knuffels en foto’s. ‘Dit zijn spullen die voor nabestaanden emotionele waarde hebben. Daarom zijn we blij dat het gelukt is om deze persoonlijke bezittingen te verzamelen’, aldus de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg.

De vier Nederlanders die gisteren bij de inzameling aanwezig waren, zijn teruggekeerd naar Charkov. Aalbersberg hoopt dat de lokale hulpverleners snel weer het rampgebied in kunnen om meer persoonlijke bezittingen te verzamelen. ‘Tegelijk ben ik realistisch: het is onveilig gebied. Het inzamelen van goederen rond Roszypne en Grabovo was gisteren het maximaal haalbare.’

De situatie wordt van dag tot dag bekeken om te zien of en wanneer zich nogmaals een mogelijkheid voordoet om naar de rampplek te gaan.

Lees alles over:
Categorie: