vrijdag, 22. mei 2015 - 10:02 Update: 23-05-2015 10:55

Consument geeft weer meer geld uit

CBS: Consumenten besteden meer, hun vertrouwen neemt toe
Foto: Archief EHF
Utrecht

Consumenten hebben in maart 1,9 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in maart 2014, meldt het CBS vrijdag. Ze hebben vooral meer besteed aan gas, huishoudelijke apparaten en woninginrichting. Verder is het vertrouwen van consumenten in mei licht toegenomen.

Net als in de twee voorgaande maanden was het in maart 2015 kouder dan een jaar eerder waardoor consumenten opnieuw meer gas hebben verbruikt. Vooral hierdoor waren de bestedingen aan overige goederen, waaronder energie, 7,8 procent hoger dan in maart 2014.

Consumenten gaven in maart 1,6 procent meer uit aan duurzame goederen dan een jaar eerder. Ze besteedden vooral meer aan huishoudelijke apparaten en woninginrichting. CBS berichtte vorige week nog dat de winkels in woninginrichting in het eerste kwartaal de grootste omzetstijging in zeven jaar behaalde. Dat is in lijn met het herstel op de woningmarkt. Aan voedings- en genotmiddelen gaven consumenten 1,4 procent meer uit dan een jaar eerder.

Woninghuur, reizen, kapper en restaurant

Ten slotte gaven ze 0,8 procent meer uit aan diensten, zoals woninghuur, reizen met bus of trein, bezoek aan restaurant of kapper, en verzekeringen. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit.

Categorie:
Provincie: