woensdag, 10. juni 2015 - 10:11 Update: 10-06-2015 11:08

CPB nog positiever over herstel economie

CPB nog positiever over herstel economie
Foto: fbf
Den Haag

Het gaat beter met de economie dan gedacht. Het Centraal Planbureau (CPB) stelt de groeiverwachtingen naar boven bij.

Volgens de rekenmeesters groeit de economie dit jaar met 2,0 procent en volgend jaar met 2,1 procent. De economie groeit sneller dan eerder werd voorspeld. In maart ging het CPB nog uit van een groei  van 1,7 procent. Dit meldt het Centraal Planbureau maandag.

De Nederlandsche Bank (DNB) liet maandag al weten dat ze voor dit jaar een groei van 2 procent verwacht en het CPB sluit zich bij deze raming aan. Volgens het CPB zal de export profiteren van de groei van de wereldhandel en de daling van de waarde van de euro. Kortweg verwacht het CPB meer bestedingen van consumenten, meer werkgelegenheid en minder werklozen, minder overheidstekort en minder staatsschuld.

Door de aantrekkende economie zal de werkloosheid naar verwachting dalen naar 7 procent van de beroepsbevolking. Dat betekent dat nog zo'n 625.000 mensen geen werk hebben. Volgend jaar daalt de werkloosheid naar 6,7 procent (600.000 werklozen).

Het positieve beeld van de economie is volgens het CPB in lijn met de ontwikkelingen elders in Europa, waarbij de groeicijfers van Nederland 'aan de bovenkant van de bandbreedte zitten'.

Mocht Griekenland toch uit de euro stappen, een Grexit, dan zouden volgens het CPB de gevolgen voor de eurolanden te overzien zijn.

 

Provincie:
Tag(s):