dinsdag, 30. juni 2015 - 14:16 Update: 30-06-2015 14:28

'Dutchbatters willen volledige openheid na documantaire'

'Dutchbatters willen volledige openheid na documantaire'
Foto: Archief EHF
Den Haag

Na de uitzending gisteravond op NPO 2 ‘Waarom Srebrenica moest vallen’ hebben Dutchbatters volgens de Volkskrant geschokt gereageerd.

Uit de uitzending blijkt dat er geen luchtsteun kwam om Srebrenica  te beschermen in 1995 omdat er een geheime deal was gemaakt tussen de VS, Frankrijk en Groot Brittannië achter de rug om van de Nederlanders.

Uit documenten die openbaar zijn geworden blijkt dat ander halve maand voor de val van Srebrenica al bekend was dat er geen luchtsteun geboden zou worden bij een eventuele aanval door de Serviërs. Reden hiervoor was dat de presidenten van Frankrijk en GB bang waren de Franse en Britse gijzelaars zouden worden geëxecuteerd wanneer de NAVO zou ingrijpen om de val de enclave te voorkomen.

Tijdens de aanval door de Serviërs ging een groot deel van de moslimbevolking op de vlucht de bossen in. Hier vielen de meeste slachtoffers. De overige die bij de Dutchbatters bleven, daarvan werden de vrouwen en kinderen gedeporteerd naar moslimgebied en de meeste mannen werden om het leven gebracht bij een massale executie. Hierbij kwamen rond de 8.000 moslim mannen om het leven. 

Provincie: