maandag, 17. augustus 2015 - 21:54 Update: 17-08-2015 21:55

Niet 1, niet 2 maar 10 parels in een oester

Foto van parel in Oester | Sxc
Foto: SXC
Yerseke

Bi een viswinkel in het Zeeuwse Yerseke heeft de eigenaar een bijzondere vangst gedaan in een oester. In het scheldier werden maar liefst tien parels aangetroffen.

Het komt vaker voor dat mensen een parel in een oester vinden. Twee is al bijzonder, maar tien! De oester ligt nu nog in de koelkast van de online viswinkel, zo meldt Omroep Zeeland. Wat er precies mee gaat gebeuren, is nog onduidelijk, zegt medewerker Christiaan van der Poel "Misschien zetten we hem wel op sterk water zetten. Ik weet ook niet wat we er anders mee moeten. Een parelketting van maken?" 

Parels

Parels vormen zich in oesterachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. En uit deze kapsels ontstaat de parel. Als de parel op de binnenkant van de schelp groeit, dan moet ze uit de wand worden gezaagd. De vorm is dan slechts halfkogelvormig. Deze parels heten 'blisters', Engels voor huidblaasje of schaalparel.

In de handel worden deze parels wel met goed passende parelmoer gerepareerd tot ronde of bolvormige parels. Geschat wordt dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit.

Provincie:
Tag(s):