maandag, 31. augustus 2015 - 8:22 Update: 31-08-2015 14:25

CBS 'ziet' economie verder groeien

consument
Foto: fbf
Den Haag

Het conjunctuurbeeld in augustus 2015 is een fractie beter dan in juli, dat stelt het CBS. In augustus presteren bijna alle indicatoren in de Conjunctuurklok beter dan hun langjarige trend.

Producenten en consumenten positief

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie veranderde nauwelijks in augustus. Hun stemming blijft positief. Sinds oktober 2014 hebben positief gestemde ondernemers de overhand.

Het vertrouwen van consumenten verbeterde iets. Dit komt doordat consumenten positiever oordelen over het economisch klimaat. Zowel het producenten- als het consumentenvertrouwen ligt ruim boven het langjarig gemiddelde.

Investeringen, consumptie huishoudens en export goederen groeien

De investeringen zijn in juni fors gegroeid. Het volume van de investeringen in materiële vaste activa was ruim 22 procent groter dan in juni 2014. Deze stijging is vooral te danken aan hogere investeringen in woningen. Verder is ook meer geïnvesteerd in infrastructuur, machines, vracht- en bestelauto’s.

Consumenten hebben in juni 2,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in juni 2014. De uitgaven aan duurzame goederen groeiden het sterkst. Consumenten gaven net als in de voorgaande maanden vooral meer uit aan woninginrichting en huishoudelijke apparaten. Dit gaat samen met de opleving van de woningmarkt. Ook besteedden consumenten in juni meer aan personenauto’s.

De export van goederen groeide in juni licht. Het volume van de export van goederen was 1,7 procent groter dan in juni 2014. De stijging is kleiner dan in de voorgaande maanden. In juni groeide vooral de export van transportmiddelen en aardolieproducten.

Industrie produceert 4 maanden op rij meer dan vorig jaar

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni 3,6 procent hoger dan een jaar eerder. Het is de vierde maand op rij dat de industrie meer produceerde dan in dezelfde periode van vorig jaar. De productie van de industrie wordt nog steeds negatief beïnvloed door de het wegvallen van productiecapaciteit in de tabaksindustrie. Zonder die weggevallen capaciteit zou de productiegroei van de industrie nog groter geweest zijn.

Categorie:
Provincie: