woensdag, 16. september 2015 - 14:02 Update: 16-09-2015 19:47

In hoger beroep eist OM drie jaar celstraf tegen Badr Hari

OM eist drie jaar celstraf tegen vechtsporter Badr Hari
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Badr Hari heeft woensdagochtend voor de rechtbank in Amsterdam drie jaar celstraf horen eisen door de advocaat-generaal. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM) woensdag.

Badr Hari staat in hoger beroep terecht voor een reeks geweldsmisdrijven, die zich in een betrekkelijk korte periode in het Amsterdamse uitgaansleven hebben voltrokken en voor een verkeersdelict.

In hoger beroep draait de zaak om zes misdrijven; de mishandeling van een vrouw in haar woning is in hoger beroep niet meer aan de orde. Het meest in het oog lopende feit in die reeks is een zware mishandeling tijdens Sensation White in de Amsterdam ArenA. Daar werd op 8 juli 2012 in een zogeheten skybox ernstig geweld toegepast op een man die daarbij zwaar letsel opliep.

Hari werd door de rechtbank veroordeeld tot 1,5 jaar gevangenisstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. De rechtbank sprak H. op een enkel punt van de aanklacht vrij. De officier van justitie had 4 jaar gevangenisstraf geëist, waarvan een jaar voorwaardelijk. 

Zowel verdachte H. als het OM heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis. In de zaak-Sensation sprak de rechtbank medeverdachte Ferhat Y. vrij. Ook tegen dat vonnis heeft het OM hoger beroep aangetekend.

De eis in hoger beroep valt lager uit dan die in eerste aanleg, mede doordat de advocaat-generaal voorbedachte raad in de zaak-Sensation niet bewezen acht. Het opleggen van een voorwaardelijke straf vindt de aanklager in hoger beroep niet zinvol omdat Hari naar Marokko is verhuisd en dus niet langer in Nederland woont. Tegen verdachte Y. eiste de advocaat-generaal 15 maanden cel.

Provincie: