maandag, 21. september 2015 - 12:44 Update: 21-09-2015 14:53

Cruijff: 'Nederland is wel kampioen breed- en terugspelen'

Cruijff: 'Ik begrijp er in ieder geval niets van'
Foto: Arena

(ElfVoetbal- BlikopNieuws) Johan Cruijff heeft niet bepaald genoten van al het Nederlandse gestutter tijdens het internationale voetbal van de afgelopen weken.

Eerst was daar Oranje dat teleurstelde, daarna waren het de Nederlandse clubs die ondermaats presteerden.

"In twee weken internationaal voetbal zijn er door Nederland uit zes duels 4 punten gehaald. PSV won van Manchester United en Ajax pakte thuis een punt tegen Celtic. Uitgerekend het Nederlands elftal bleef op 0 punten staan, met een doelsaldo van 0-4", steekt Cruijff van wal in zijn column in de Telegraaf. Nederland is wél 'wereldkampioen breed- en terugspelen', meent hij. "En je wordt niet vrolijk van de doelcijfers 6-13 na zes internationale wedstrijden." 

Doelpunten

Het lage aantal zelfgescoorde treffers sterkt Cruijff in de gedachte dat de opbouw momenteel het zwakste onderdeel van het Nederlandse voetbal is. "Er wordt weinig tot niet gecombineerd, meestal de eerste in plaats van de tweede linie aangespeeld en wordt de bal zelden in de loop meegegeven. Daardoor is de intensiteit van het spel laag en zijn we ongegeneerd langzaam in de omschakeling." 

Het verbaast Cruijff, want dit is toch trainbaar? "Het simpele feit dat het juist daar zo slecht mee is gesteld, geeft aan dat er tijdens de trainingen veel misgaat. Omdat dit op een vrij breed vlak gebeurt, ga je steeds meer vraagtekens achter de trainersopleiding zetten." 

Het raadsel van de corners

Wat dat betreft heeft Cruijff zich ook verbaasd over de tegengoals, bijvoorbeeld de corner waardoor Ajax in eigen huis op een 2-1 achterstand kwam tegen Celtic. "Waarom moeten alle elf spelers in het strafschopgebied staan bij een corner? Het zou Ajax tegen Celtic weer een goal kosten." 

"Terwijl het zo simpel is. Met elf man in je eigen strafschopgebied heb je er al twee te veel, omdat de tegenstander de keeper en de nemer van de hoekschop mist. Het is dus sowieso 11 tegen 9. Als je ook nog drie man voorin houdt, dan wordt de tegenstander gedwongen om die te dekken en wordt het 8 tegen 6. Nog een stap verder is om twee spelers net buiten het strafschopgebied te houden, waardoor het 6 tegen 4 wordt. Of eigenlijk 6½ tegen 4, omdat jij nog iemand erbij hebt die z'n handen mag gebruiken."

Categorie: