donderdag, 8. oktober 2015 - 14:00

NVM: Opmerkelijke stijging woningverkopen in 3e kwartaal

NVM: Opmerkelijke stijging woningverkopen in 3e kwartaal
Foto: Archief EHF
Nieuwegein

Na een uitstekend eerste halfjaar heeft het 3de kwartaal 2015 veel transacties opgeleverd, zo blijkt uit (voorlopige) cijfers van de NVM. “Dat is opmerkelijk, omdat in de zomermaanden altijd minder verhuisbewegingen plaatsvinden dan in het lenteseizoen, en ook doordat we iets minder transacties verwachtten in verband met de strengere maatregelen per 1 juli jl., zoals de Nibud-normen en de NHG”, zegt NVM-voorzitter Ger Hukker. De NVM registreerde 36.277 verkopen van bestaande koopwoningen, 27% meer dan een jaar geleden.

Op de totale bestaande koopwoningmarkt gaat het naar schatting om totaal 47.500 transacties. De laatste vier kwartalen registreerde de NVM in totaal bijna 137.500 transacties van bestaande koopwoningen bij haar makelaars. De huizenprijs is in het 3de kwartaal 2015 met -0,3 procent licht gedaald in vergelijking met een kwartaal eerder. De prijsontwikkeling vergeleken met een jaar eerder is +4,2 procent. De prijs van de gemiddeld verkochte woning ligt nog bijna 12% onder het niveau bij de start van de crisis, maar wel 8 procent hoger dan op het dieptepunt.

Na een prima eerste halfjaar zijn ook in het zomerkwartaal veel woningen verkocht. Hukker: 'Het is daarmee het beste 3de kwartaal sinds 2007, voor de crisis dus. De maatregelen die de financieringsmogelijkheden voor kopers per 1 juli verder beperkten, zoals de verlaging van de NHG-grens, hebben kennelijk niet geleid tot een dip in het aantal transacties.'

Categorie:
Provincie:
Tag(s):