zaterdag, 24. oktober 2015 - 20:41 Update: 25-10-2015 9:36

De wintertijd is weer ingegaan

Vannacht gaat om 03.00 uur de klok een uur terug
Foto: Archief FBF
Hilversum

Dit weekend is de zogenoemde 'wintertijd' weer ingegaan. In de nacht van zaterdag op zondag ging om 03.00 uur de klok een uur terug en komt er een einde aan de zomertijd.

Officieel bestaat de wintertijd niet. Vannacht ging eigenlijk de standaard tijd in en daarnaast kennen we we alleen de zomertijd. Deze werd in 1977 ingevoerd in de nasleep van de oliecrisis. Het idee achter de zomertijd was dat mensen hun lampen later aan zouden doen omdat het langer licht is en er dan minder energie wordt verbruikt.

Maar of dat helemaal klopt, is maar de vraag. Omdat het langer licht blijft, wordt er wel minder energie verbruikt, maar daar staat tegenover dat mensen meer tijd voor activiteiten in het daglicht hebben en daarbij wordt vaak de auto gebruikt, zodat de energiebesparing alweer teniet wordt gedaan.  

De zomertijd mag dan nu voorbij zijn, het mooie zachte weer lijkt nog even aan te houden. Komende dagen wordt het overdag 15 à 16 graden. Dat is warm voor eind oktober, want gemiddeld is het deze maand 10,7 graden.

Provincie:
Tag(s):