maandag, 26. oktober 2015 - 14:00 Update: 26-10-2015 14:18

'Dag van de borstreconstructie' moet vrouwen meer bekendmaken met mogelijkheden

'Dag van de borstreconstructie' moet vrouwen meer bekendmaken met mogelijkhedenl
Foto: Archief FBF.nl
Utrecht

Op donderdag 29 oktober vindt de afsluiting plaats van de Borstkankermaand. Op 'de dag van de borstreconstructie' staan diverse poli’s plastische chirurgie in ziekenhuizen in het teken van borstreconstructies.

Goede voorlichting

Om de juiste keuzes te maken, is het essentieel dat vrouwen met borstkanker goed worden voorgelicht. Bezoekers kunnen zich laten informeren over verschillende reconstructieve mogelijkheden, onder andere met live operaties en lezingen. 

Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC), prof. dr. René van der Hulst: “Ons advies is te vragen naar een plastisch chirurg voor een voorlichtingsgesprek, voordat de borstoperatie waarbij de tumor wordt verwijderd, plaatsvindt. Voor veel vrouwen draagt een borstreconstructie bij aan herstel op psychologisch, sociaal en seksueel vlak.”

'Maak op tijd keuzes'

Tegenwoordig is het moeten inleveren van de borst bij borstkanker gelukkig steeds vaker overbodig. De zorg voor vrouwen met borstkanker en de reconstructieve mogelijkheden ontwikkelen zich in hoog tempo. Maar door een gebrek aan kennis bij patiënten worden keuzes vaak niet of te laat gemaakt. Gevolg is dat vrouwen in sommige gevallen niet meer voor een borstreconstructie in aanmerking kunnen komen. Dit wil de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) doorbreken. 

In diverse ziekenhuizen door het hele land organiseren plastisch chirurgen de ‘Dag van de borstreconstructie’, waarbij bezoekers zich kunnen laten informeren over verschillende methoden van borstreconstructies. Zo worden er live operaties uitgevoerd, webseminars en gezondheidsmarkten georganiseerd. Op verschillende locaties worden lezingen gehouden en kunnen bezoekers persoonlijk vragen stellen aan plastisch chirurgen.  

Van der Hulst: “Wij pleiten ervoor dat vrouwen betere voorlichting krijgen over de mogelijkheden van borstreconstructie. Het is belangrijk dat vrouwen met borstkanker zich bewust zijn van en zich goed laten informeren over de keuzes die zij hebben en het behandelplan dat daarbij hoort. Zo is het bijvoorbeeld vaak mogelijk om aansluitend aan een borstamputatie een borstreconstructie uit te voeren, zodat de patiënt niet ‘plat’ wakker wordt. Bovendien is in veel gevallen een borstamputatie niet meer nodig en kan met een borstsparende operatie de vorm van de borst beter behouden blijven.” 

Categorie:
Provincie: