zaterdag, 28. maart 2015 - 15:21 Update: 28-03-2015 18:39

Agenten raken gewond bij achtervolging doorrijder

Agenten rammen café tijdens achtervolging doorrijder, meerdere gewonden
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Een automobilist die was doorgereden na een controle én aanrijding op het Leidseplein in Amsterdam is zaterdagochtend uiteindelijk aangehouden op de Van Ostadestraat.

Surveillerende agenten wilden omstreeks 7.45 uur een automobilist op het Leidseplein aanspreken op zijn rijgedrag. De agenten gaven de bestuurder een stopteken. Daar werd in eerste instantie gehoor aan gegeven, maar tijdens de verbale controle gaf de man ineens gas en ging ervandoor. Verderop op het Leidseplein reed hij vervolgens een overstekende vrouw op het zebrapad aan, die hij vervolgens hulpeloos achterliet.

Het slachtoffer is een 32-jarige Duitse toeriste. Zij is met onbekend letsel overgebracht naar een ziekenhuis, maar was wel aanspreekbaar. De automobilist reed na de aanrijding door en is gevolgd door meerdere politievoertuigen. De bestuurder van één van de politieauto’s raakte in de bocht van de Sint Willibrordstraat vermoedelijk de macht over het stuur kwijt en reed tegen de pui van een hoekpand. Daarbij raakten beide inzittenden gewond. Eén van de betrokken agenten liep nekletsel op, zijn collega verwondingen aan zijn hand.

Nieuwe aanrijding

Ondertussen hielden collega’s van de gewonde agenten rond 8.10 uur in een woning op de Van Ostadestraat de verdachte aan. Het gaat om een 26-jarige Amsterdammer, hij reed in een huurauto. De man werd geboeid en overgebracht naar een cellencomplex in de binnenstad van Amsterdam. Onderweg naar het centrum ontstond een aanrijding met een 35-jarige fietser uit China. Op de Stadhouderskade, ter hoogte van het Rijksmuseum, werd de fietsende man geraakt door de politieauto. Hij is met onbekend letsel naar een ziekenhuis overgebracht, maar ook deze man was aanspreekbaar. De betrokken agenten bleven ongedeerd.

Onderzoek

Nader onderzoek moet uitwijzen hoe de verschillende aanrijdingen hebben plaatsgevonden. De afdeling Verkeersongevallen Analyse (VOA) van de politie Amsterdam doet technisch onderzoek naar de aanrijding op het Leidseplein en het eenzijdige ongeval op de Sint Willibrordstraat. Met het oog op objectiviteit doet een andere politie-eenheid het onderzoek op de Stadhouderskade.

Provincie:
Blik op 112: