vrijdag, 27. februari 2015 - 20:27 Update: 27-02-2015 20:40

Bijverdienen in bijstand moet kunnen van GroenLinks

Bijverdienen in bijstand moet kunnen van GroenLinks
Foto: GroenLinks
Den Haag

Het moet voor mensen met een bijstandsuitkering mogelijk worden dat ze wat bij kunnen verdienen tot het minimumloon. Dit schrijft GroenLinks-leider Bram van Ojik samen met de fractievoorzitters van GroenLinks uit Amsterdam, Utrecht, Groningen en Nijmegen vrijdag in het manifest Een sociale bijstand: wel bijverdienen, geen verplichtingen.

Het manifest werd vrijdag door Van Ojik gepresenteerd op campagne in Nijmegen, in aanwezigheid van raadsleden uit het hele land.

In het manifest schrijft Van Ojik dat mensen in de bijstand meer ruimte moeten krijgen om tot een bepaald bedrag naast hun uitkering geld te verdienen. Nu wordt vaak van bijstandsgerechtigden die een eigen bedrijfje beginnen of in deeltijd gaan werken iedere euro die zij verdienen ingehouden op hun uitkering. Ook moet er een einde komen aan de uit de hand gelopen controle- en verantwoordingscarrousel, bepleit van Ojik.

Van Ojik: “Een jarenlange tendens van wantrouwen en repressie heeft geleid tot een oerwoud aan strengere regels, verplichtingen en boetes. Dat beleid is te ver doorgeslagen en helpt mensen niet aan een baan. Wij willen een bijstand die uitgaat van vertrouwen en waardigheid van mensen, zodat zij weer gaan geloven in hun eigen kunnen en initiatief.”