dinsdag, 24. februari 2015 - 9:45 Update: 24-02-2015 20:28

Bungehuis ontruimd, 46 studenten aangehouden

Politie is begonnen met de ontruiming van het Bungehuis
Foto: Bon
Amsterdam

De politie heeft dinsdag 46 studenten aangehouden die geen gevolg gaven aan de vordering van de deurwaarder om het Bungehuis te verlaten. Dit meldt de politie dinsdag.

Op donderdag 19 februari 2015 oordeelde de rechter in een kort geding dat de studenten het gebouw moesten verlaten. De politie heeft van te voren aan de studenten de consequenties uitgelegd van het niet opvolgen van de vordering van de deurwaarder.

De ontruiming, die in een gemoedelijk sfeer verliep, startte om 09.30 uur. Bij het vrijmaken van de route voor de arrestantenbussen zijn op een gegeven moment diverse personen verwijderd. Eén omstander raakte gewond nadat een paard op zijn voet had gestaan.

Rond 10.00 uur kwam een klein groepje studenten naar buiten, dat met applaus ontvangen werd. Deze studenten verlieten het pand zonder verzet. De rest van de bezetters weigerde vooralsnog te vertrekken. Zij zijn inmiddels aangehouden. De studenten zouden zich aan elkaar hebben vastgeklampt.

Student filosofie Marloes (23) zegt tegen de Volkskrant dat de studenten van de politie de keuze kregen: óf vrijwillig vertrekken, óf een strafbaar feit plegen. Daarop besloot een klein clubje studenten het gebouw te verlaten.

Provincie: