donderdag, 5. maart 2015 - 13:12

Celstraffen voor illegale wapenhandel

Celstraffen voor illegale wapenhandel
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Utrecht

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt zeven verdachten voor illegale handel in vuurwapens en munitie binnen verschillende georganiseerde samenwerkingsverbanden. Twee andere verdachten zijn veroordeeld voor verboden wapenbezit.

Criminele organisaties

Door de criminele organisaties werden alarmpistolen (onder andere van het merk Ekol) omgebouwd tot wapens waarmee (ook semi-automatisch en automatisch) scherpe munitie afgevuurd kon worden. De wapens werden aan de kopers geleverd met speciaal hiervoor gefabriceerde munitie. Hierdoor werden levensgevaarlijke wapens in omloop gebracht. De verdachten werkten in wisselend verband samen en hadden ieder een eigen rol.

Georganiseerd samenwerkingsverband in Utrecht en omstreken

De rechtbank veroordeelt een 23-jarige man uit Utrecht tot een gevangenisstraf van 36 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk voor wapenhandel, wapenbezit en het bezit van XTC. Volgens de rechtbank is deze verdachte de drijvende kracht binnen de organisatie. De rechtbank ziet een 25-jarige medeverdachte uit Utrecht tot een andere grote speler binnen de organisatie. Deze man is veroordeeld tot 30 maanden celstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Een 22-jarige man uit Zeist krijgt een celstraf van 180 dagen waarvan 126 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 240 uur. Zijn rol lijkt aanzienlijk kleiner.

Een 24-jarige verdachte uit Hilversum was afnemer van wapens en tussenpersoon die nieuwe klanten in contact bracht met de medeverdachten. Een 25-jarige Utrechter zorgde voor vervoer van de wapens. Beiden krijgen 25 maanden gevangenisstraf, waarvan 10 maanden voorwaardelijk.

Georganiseerd samenwerkingsverband in Purmerend

De rechtbank veroordeelt een 24-jarige verdachte uit Purmerend tot 36 maanden cel, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Samen met een 22-jarige medeverdachte uit Purmerend was hij betrokken bij het maken van de munitie en het ombouwen van de wapens. De 24-jarige verdachte wierf klanten en verkocht de wapens aan hen. De 22-jarige verdachte bouwde de wapens om. Hij krijgt hiervoor 30 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk.

Verboden wapenbezit

De rechtbank veroordeelt een 26-jarige verdachte (Utrecht) en een 23-jarige verdachte (Bilthoven) tot respectievelijk 200 dagen cel, waarvan 123 dagen voorwaardelijk en 270 dagen cel, waarvan 177 dagen voorwaardelijk. Deze verdachten worden alleen veroordeeld voor het voorhanden hebben van verboden wapens. 

Provincie:
Tag(s):