maandag, 2. maart 2015 - 21:32

Eigenaar en medewerkers growshop aangehouden na in werking treden Artikel 11a

Maastricht

Vier verdachten aangehouden na overtreding van de Opiumwet Maandag zijn de eigenaar en drie medewerkers van een growshop gelegen aan de Adelbert van Scharnlaan in Maastricht aangehouden wegens overtreding van de Opiumwet.

De aanhoudingen gebeurden na een controle door het flexteam dat vandaag voor het eerst op pad ging sinds de gewijzigde Opiumwet.

Vanaf 1 maart 2015 is niet alleen het telen van hennep strafbaar, maar ook het mogelijk maken van de hennepteelt door het leveren van lampen en voedingsstoffen, kweekhokken, kweeklocaties, het aansluiten van elektra enz. Met het in werking treden van het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet is dus niet alleen het telen van hennep voortaan strafbaar, maar ook je geld verdienen met de levering van goederen of diensten voor illegale hennepteelt en de financiering ervan.

Artikel 11a

Het nieuwe artikel 11a van de Opiumwet maakt het mogelijk strafrechtelijk op te treden als sprake is van het voorbereiden van beroeps- en bedrijfsmatige hennepteelt en richt zich onder andere op growshops, maar bijvoorbeeld ook op illegale transport- en distributiebedrijven, elektriciens, loodgieters die installaties aanleggen enz. Ook zij worden strafbaar op grond van deze nieuwe wetgeving.

Eigenaren growshop aangehouden

Vooral growshops hebben zich toegelegd op de verkoop van producten en handelingen die dienen om illegale hennepteelt voor te bereiden of te vergemakkelijken. Bij de eerste growshop die werd gecontroleerd, gelegen aan de Adelbert van Scharnlaan werd al een overtreding van de Opiumwet geconstateerd. In opdracht van het Openbaar Ministerie werden de eigenaar en drie medewerkers aangehouden. De handelsvoorraad van de growshop, alsmede de administratie zijn in beslag genomen. Proces-verbaal wordt opgemaakt door de politie en de verdachten zullen door het Openbaar Ministerie worden vervolgd.

De komende weken zullen op meer plaatsen in Limburg dergelijke controles plaatsvinden.  

Provincie:
Blik op 112:
Tag(s):