vrijdag, 6. maart 2015 - 16:05 Update: 06-03-2015 16:21

Huidige twintigers settelen zich later dan eerdere generatie

Huidige twintigers settelen zich later dan eerdere generatie
Foto: Archief EHF
Den Haag

Twintigers settelen zich tegenwoordig pas op latere leeftijd dan tien jaar geleden. Dit meldt het CBS vrijdag.

‘Deze "flexgeneratie" volgt langer onderwijs, komt op latere leeftijd op de arbeidsmarkt en kiest ook later voor vastigheid in hun liefdesleven. De minst gesettelde groep twintigers, die onderwijs volgt en geen vaste relatie heeft, is in 2014 meer dan twee keer zo groot als de meest gesettelde groep met een vaste baan en een vaste relatie. Tien jaar geleden waren beide groepen bijna even groot’, aldus het CBS

Minder twintigers gesetteld

Twintigers van nu hebben minder vastigheid in hun leven dan de twintigers van tien jaar geleden. Zo volgt deze "flexgeneratie" langer onderwijs, heeft op latere leeftijd een vaste baan en begint later aan een vaste relatie. Al deze veranderingen hangen met elkaar samen. Een minder gunstige arbeidsmarkt doet jongeren wellicht besluiten om verder te studeren. Daarnaast is de kans tegenwoordig groter dat je start in een flexibele baan, wat reden kan zijn om het samenwonen of trouwen uit te stellen.  

Een huis kopen en het krijgen van kinderen, het ultieme settelen, lijkt meer iets voor de dertigers dan de twintigers: op 1 januari 2013 woonde van de 29-jarigen 47 procent in een koophuis en had een derde één of meer kinderen. Over het algemeen geldt dat vrouwen eerder settelen dan mannen die overigens vaak een paar jaar ouder zijn dan hun partner. Dit is in de afgelopen tien jaar niet veranderd.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):