woensdag, 29. april 2015 - 12:18 Update: 29-04-2015 16:44

Kabinet houdt rekening met Europese naheffing van 200 miljoen

Tweede Kamer 'onaangenaam verrast' door mogelijk nieuwe Europese naheffing
Foto: Archief EHF
Den Haag

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer zijn 'onaangenaam verrast' door de mogelijk nieuwe naheffing uit Brussel. De Kamer reageert zeer kritisch op het nieuws dat het kabinet rekening houdt met de extra naheffing. Dit melden verschillende media woensdag.

UIt berekeningen  van het CBS blijkt dat de economie in 2011 groter was dan gedacht en daarom dreigt volgens het kabinet nu een nieuwe naheffing. In het najaar wordt de hoogte daarvan bekendgemaakt, maar het kabinet houdt rekening met een naheffing van 200 miljoen euro.

In juni moeten herberekeningen van de omvang van onze economie in de jaren 2013 en 2014 bekend worden. Ook die zouden kunnen leiden tot een naheffing, zo weet het AD.

De SP windt een nieuwe naheffing aan Brussel van mogelijk weer 200 miljoen euro te gek voor woorden. Kamerlid Merkies  vraagt zich af: 'Het zal toch niet zo zijn dat we opnieuw moeten betalen omdat wij met ons statistisch bureau het braafste jongetje van de klas zijn?' Hij vindt dat er niks aan Brussel moet worden betaald voordat duidelijk is hoe de berekening tot stand is gekomen. 

Het CDA voelt zich overvallen, zo schrijft de NOS. CDA-Kamerlid wil zo snel mogelijk uitleg van minister Dijsselbloem. en die van andere landen niet. Omtzigt vindt het 'niet uit te leggen dat belastinggeld naar Brussel wordt overgemaakt zonder enige verantwoording te eisen bij de EU'.