dinsdag, 13. januari 2015 - 16:55 Update: 14-01-2015 10:15

Minister Opstelten is bereid politieagenten zwaarder te bewapenen

VVD: Politie beter bewapen
Foto: Archief EHF
Den Haag

VVd-minister ivo Opstelten (Veiligheid) is bereid om politieagenten zwaarder te bewapenen om terrorisme tegen te gaan. Dit schrijft het AD woensdag.

De bewindsman zegt in de krant: 'Als het nodig is, schalen we op.'

Politievakbond ACP wil maatregelen tegen extreme geweldsituaties politie
Agenten die objecten en gebouwen moeten bewaken tegen terroristische aanslagen moeten volgens de VVD in de Tweede Kamer beter bewapend worden.  Fractievoorzitter van de VVD Zijlstra zei dinsdag tegenover de NOS:‘De beelden in Parijs hebben laten zien dat een agent met een pistool kansloos is tegen een terrorist met een machinegeweer’.

De andere partijen in de kamer vinden vooral dat de keuze van het wapen aan de politie en defensie moet worden overgelaten. D66 voorman Alexander Pechtold zei dat het kiezen van de bewapening van de politie niet een zaak is van de politiek.

SP-leider Emiel Roemer twijfelt aan het extra bewapenen van agenten. ‘Radicalisering bestrijden met radicalisering dat werkt niet. Agenten met machinegeweren kunnen de angst ook verder doen oplaaien’, aldus Roemer. 

ACP
Ook politievakbond ACP heeft dinsdag de oproep gedaan voor maatregelen bij de politie om beter opgewassen te zijn tegen het extreme geweld. De ACP pleit voor maatregelen, gestoeld op suggesties en adviezen van leden, om het interne proces en de werkwijze binnen de Nationale Politie verder te ontwikkelen als het gaat om extreme geweldssituaties. Daarover heeft de ACP dinsdag een brief gestuurd aan de korpsleiding en het ministerie van Veiligheid en Justitie

ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp: 'We realiseren ons dat we situaties met extreem geweld, zoals we dat zagen in Parijs, nooit volledig kunnen voorkomen. Wel is het goed om kritisch te kijken naar hoe we het in Nederland hebben geregeld. De veiligheid van de collega’s en burgers staat voorop. In de afgelopen tijd hebben we veel gesprekken gevoerd met onze leden over dit onderwerp. Op grond van met leden gevoerde discussies in de afgelopen tijd komen wij tot een aantal maatregelen waaronder het inzetten van 2000 extra politiemensen voor het bewaken en beveiligen'.  

Provincie: