maandag, 27. april 2015 - 10:41 Update: 27-04-2015 14:15

'Nederlandse zuivelbedrijven willen Duitse overname vookomen'

'Grote Nederlandse kaasmaker mag niet in Duitse handen komen'
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF

Zuivelbedrijven proberen van alles te bedenken om een overname van het Drentse DOC Kaas door het Duitse DMK te voorkomen.

Zuivelcoöperatie DeltaMilk en familiebedrijf A-Ware zijn druk op zoek naar een oplossing. Dit schrijft het Financieele Dagblad maandag. De Nederlandse bedrijven willen overname voorkomen omdat ze bang zijn dat anders de identiteit van de Nederlandse kaas verloren gaat.

DOC Kaas uit Drenthe is een coöperatie met 1.200 melkveehouders en draait jaarlijks een omzet van ongeveer een half miljoen euro. Het Deutsches Milkkontoor (DMK) wil de coöperatie uit Hoogeveen overnemen. DMK is met een jaaromzet van 5,3 miljard euro ongeveer tien keer zo groot.

Het Drentse DOC Kaals wil samengaan met DMK uit Duitsland, maar sommige leden van DOC Kaas zijn er niet gerust op dat de overname goed zal verlopen. De aangesloten melkveehouders stemmen binnenkort over de fusie. De zuivelindustrie wil ze een alternatief bieden en komt met een plan om de kaasmaker Nederlands te houden.

Een van de initiatiefnemers van dat plan is Teunis Sterk van DeltaMilk. In de krant zegt hij: 'De Nederlandse kaas gaat voor een groot deel naar het buitenland. Als je in China vertelt dat de eigenaar Duits is, dan is dat niet zuiver.' En over de melkprijzen: 'Als DOC in Duitse handen valt, trekt dat de melkprijs in heel Nederland naar beneden.'

 

Categorie:
Tag(s):