maandag, 18. mei 2015 - 12:35 Update: 18-05-2015 13:51

Nieuw onderzoek naar vermoeidheidsziekte ME

Op verzoek van de Tweede Kamer gaat de gezondheidsraad onderzoek doen naar de vermoeidsheidsziekte ME (myalgische encefalomyelitis).

Het parlement heeft dat gevraagd op aandringen van de patiëntenvereniging. Het nieuwe onderzoek komt er door een actie van de patiëntenvereniging die voor dit onderzoek 56.000 handtekeningen wist op te halen. Dit meldt het AD maandag.

Volgens de patiëntenvereniging ME/CVS is het onderzoek dat gaat komen heel erg nodig. Rob Wijbenga van de vereniging  in de media: 'Er is nauwelijks iets bekend over de oorzaken van de ziekte. Daarmee is dus ook onduidelijk wat de beste behandeling is.'

Mensen met ME/CVS hebben onder meer last van chronische vermoeidheid. Daarnaast hebben ze bijvoorbeeld klachten als een verstoorde bloedsomloop, concentratie- en geheugenproblemen, duizeligheid en  maag- en darmklachten.

De Gezondheidsraad gaat onderzoek doen naar de oorzaken en behandelingsmethoden van ME. Er wordt daarvoor een commissie van deskundigen samengesteld.

In 2005 is er ook al een onderzoek geweest naar ME. Daar zijn toen geen patiënten bij betrokken. De Gezondheidsraad concludeerde toen dat ME vooral psychosomatische gevolgen heeft en adviseerde gedragstherapie met lichamelijke oefeningen. Dit blijkt nu bij veel patiënten averechts te werken.

 

Categorie:
Tag(s):