donderdag, 8. januari 2015 - 20:24 Update: 08-01-2015 22:19

Ongeveer 18.000 demonstranten uiten op de Dam hun afschuw over aanslag Parijs

Grote demonstratie op de Dam. Rutte: 'Handen af van onze vrijheid'.
Foto: Min. Alg. Zaken

Ongeveer 18.000 demonstranten die actie voeren naar aanleiding van de aanslag van woensdag in Parijs zijn naar de Dam gekomen.

Eerder vanavond vertrok er een stoet vanaf het Franse consulaat. De stoet groeide onderweg van enkele honderden naar ruim 18.000 demonstranten. Dit melden verschillende media donderdag. De demonstratie was georganiseerd om afschuw te uiten over de aanslag op het Franse weekblad Charlie Hebdo en medeleven te betonen met de slachtoffers en hun nabestaanden. Onder de aanwezigen waren burgemeester Van der Laan, premier Mark Rutte, oud-politicus Frits Bolkenstein, staatssecretaris Fred Teeven, PvdA-leider Samsom en kamerlid Marcouch. Evenals veel journalisten.

Tijdens de afsluiting hielden onder andere premier Rutte en burgemeester Van der Laan een toespraak. Rutte zei in zijn speech: 'Wij laten ons onze vrijheid niet afpakken.' En: 'Handen af van onze vrijheid.' De premier wees erop dat vrijheid niet altijd even makkelijk is, omdat vrijheid 'er niet alleen voor de aangename mening is, voor de complimenten en de brave commentaren.' Ook bijtende spot heeft volgens hem recht op vrijheid. 'Dat is het wezen van de democratie en tegelijkertijd de kern van echte vrijheid.'

Veel mensen droegen een pamflet met daarop de tekst:'Je suis Chalie.' (Ik ben Charlie). Rond 19.15 uur werd er een minuut stilte gehouden.

Ook in tientallen andere gemeentes werden vanavond bijeenkomsten gehouden, onder andere in Utrecht en Rotterdam. In Rotterdam waren zo'n 3000 mensen bijeengekomen die werden toegesproken door burgemeester Aboutaleb. In het Frans zei hij: 'Ik ben Ahmed Aboutaleb, normaliter burgemeester van Rotterdam, maar vandaag ben ik Parijzenaar en Charlie.'