donderdag, 9. april 2015 - 13:08 Update: 09-04-2015 13:30

Verkeerd medicijngebruik leidt tot ziekenhuis opnames ouderen

Foto van apotheker met medicijnen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Jaarlijks worden 41.000 mensen met spoed opgenomen in het ziekenhuis door verkeerd medicijngebruik. Tweederde van de opgenomen patiënten is ouder dan 65 jaar. De helft van deze spoedopnames bij ouderen had voorkomen kunnen worden.

Daarom organiseren ouderenorganisatie Unie KBO en apothekersberoepsorganisatie KNMP samen een reeks van informatiebijeenkomsten om verkeerd medicijngebruik te voorkomen en om misverstanden rondom medicatieveiligheid weg te nemen. De eerste informatiebijeenkomst ‘Wijs met medicijnen’ vindt plaats op donderdag 16 april in het Limburgse Bergen.

Meer problemen naarmate de jaren vorderen

Medicijngebruik kan juist op oudere leeftijd meer problemen geven. Zo reageert het lichaam anders op medicijnen doordat bijvoorbeeld de werking van de nieren afneemt. “Ook weten veel mensen niet dat middelen van de drogist niet altijd goed combineren met receptgeneesmiddelen. Door samen te werken met apothekers hopen wij zo veel mogelijk ouderen te bereiken”, aldus Unie KBO directeur Manon Vanderkaa.

Goede voorlichting helpt                                                                                                                                        

Tijdens de bijeenkomst hoopt apotheker Bastien Renirie uit Bergen ouderen bewust te maken van veilig medicijngebruik. ”Het komt helaas maar al te vaak voor dat mensen bijwerkingen ervaren van een geneesmiddel terwijl een kleine aanpassing in de dosering of een ander middel deze bijwerkingen voorkomt. Zo meldde een oudere dame ons laatst dat ze sinds een tijdje misselijk was. Ik was blij dat ze het vertelde, ik begreep al snel dat het nare gevoel in haar maagstreek een bijwerking was van het hartmiddel digoxine. Dat slikte ze al jaren in dezelfde dosis. Nu was die voor haar te hoog. We gaven haar een lagere dosering en de klachten verdwenen.”

Categorie:
Provincie: