zondag, 20. maart 2016 - 10:37 Update: 20-03-2016 18:29

Abdeslam al voor aanslagen Parijs in Nederland

Abdeslam bezocht ook Nederland
Foto: Screenshot YouTube/VTM
Brussel

Voorafgaand aan de aanslagen in Parijs heeft terreurverdachte Salah Abdeslam Nederland meerdere malen bezocht.

Dat heeft de Franse openbaar aanklager François Molin bekendgemaakt. Welke plaatsen Abdeslam heeft bezocht, is nog niet bekendgemaakt. Dit meldt onder meer de NOS.

De 26-jarige terrorist werd vrijdag in Brussel gearresteerd en zaterdag voor het eerst verhoord. Uit de verhoren is volgens Molin gebleken dat Abdeslam een sleutelrol had bij de voorbereidingen van de aanslagen in Parijs. Zo huurde hij een paar keer een auto waarmee hij naar verschillende landen in Europa reed. Van 14 tot 28 september bezocht hij met de gehuurde auto Nederland, Oostenrijk en Hongarije. Daarna reed hij tot 9 oktober heen en weer tussen Duitsland, Nederland en de plaats Beauvais, ten noorden van Parijs. Het ging hierbij niet alleen om het vervoeren van terroristen, maar tijdens deze tochten kocht Abdeslam ook materiaal voor het maken van bomgordels, zoals waterstofperoxide, en materiaal voor het op afstand laten ontploffen van bommen, zo laat Molin weten.

Abdeslam zou ook verklaard hebben dat hij vorig jaar november bij het Stade de France een zelfmoordaanslag wilde plegen, maar op het laatste moment zijn bomgordel afdeed. Waarom hij op het laatste moment afzag van de zelfmoordaanslag is nog niet duidelijk.

De Franse president François Hollande heeft al laten weten dat hij Abdeslam zo snel mogelijk naar Frankrijk wil krijgen, maar Abdeslam zelf wil niet aan Frankrijk worden uitgeleverd. Zijn advocaat Sven Mary zei na de zitting op zaterdag hierover tegen de Belgische krant De Morgen: 'We hebben ons verzet tegen de uitlevering aan Frankrijk omdat er in België ook nog een gerechtelijk onderzoek loopt. De Belgische speurders en de onderzoeksrechter hebben goed werk verricht en moeten de kans krijgen dat verder te doen. Er is ook geen reden om zomaar in te gaan op de vraag van de Fransen.'