donderdag, 6. oktober 2016 - 14:58 Update: 06-10-2016 18:52

Geen straf voor anti-zwarte pieten-activist Jerry Afriyie

Anti-zwarte pieten-activist vrij gesproken
Foto: SXC
Gouda

Anti-zwarte pieten-activist Jerry Afriyie is donderdag vrijgesproken voor verzet bij aanhouding en mishandeling van politieman tijdens betoging in Gouda in 2014.

Te fors opgetreden

Naar het oordeel van de rechtbank is de politie bij de aanhouding van Afriyie te fors opgetreden. Er was op dat moment geen sprake van dreigende wanordelijkheden. Voor de politie was er daarom geen noodzaak om verdachte direct zonder enig verbaal contact vast te pakken en hem uit de ketting van demonstrerende personen te trekken. Dit betekent dat de politieambtenaren die direct bij de aanhouding van Afriyie waren betrokken, niet werkzaam waren in de rechtmatige uitoefening van hun bediening.

Optreden van een politie-agent wel rechtmatig

Dat geldt echter niet voor de politieambtenaar die er als laatste bij kwam. Hij heeft Afriyie niet zelf aangehouden maar kwam zijn collega’s te hulp omdat hij zag dat het hen niet lukte Afriyie onder controle te krijgen. Zijn optreden is rechtmatig zodat Afriyie zich bij zijn aanhouding tegenover deze laatste politieambtenaar heeft verzet. Ook heeft hij in het been van deze politieambtenaar geknepen.

Ontslag van alle rechtsvervolging

Naar het oordeel van de rechtbank was bij Afriyie sprake van paniekreactie zodat hij niet strafbaar is voor dit verzet en de mishandeling van de politieambtenaar. Afriyie is daarom ontslagen van alle rechtsvervolging.