maandag, 28. mei 2018 - 11:50 Update: 28-05-2018 13:00

Rechter verbiedt media te berichten over veroordeling activist, felle protesten Londen

Rechter verbiedt media te berichten over veroordeling activist, felle protesten Londen
Foto: Printscreen Youtube / Avi Yemini
Leeds

Een rechter in Groot-Brittannië heeft de media verboden om over de veroordeling van Tommy Robinson te publiceren.

Via de Amerikaanse en sociale media kwam dit toch naar buiten en werd er bij Downing Street in Londen zondag fel gedemonstreerd voor de vrijlating van de 35-jarige medeoprichter van de Englisch Defence Leage. Duizenden mensen ging de straat op om te protesteren. Dit melden meerdere media maandag.

Filmen van proces zedenzaak

Robinson was naar Leeds gereisd om filmend voor zijn Facebook-pagina verslag te doen van een proces tegen mannen die terechtstaan wegens het aanranden en verkrachten van minderjarige vrouwen. Het gaat om een groep van 29 Brits-Pakistaanse mannen. Robinson werd daar opgepakt wegens verstoring van de openbare orde en opruiing. De deelnemers aan het zedenproces mochten van de rechter niet worden lastiggevallen. Door de media-aandacht zou de jury weleens kunnen worden beïnvloed. zo meende de rechter. Zowel uit linkse als uit rechtse kringen zou verontwaardigd zijn gereageerd op de censuur,  zo meldt de NOS. Het publicatieverbod wordt onder meer omschreven als "Noord-Koreaanse toestanden"

Robinson bedreigd

Personen of kranten die een 'substantiële bedreiging' vormen voor het verloop van een rechtszaak zijn in Groot-Brittannië strafbaar. Robinson werd vorig jaar op grond van deze bepaling veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 13 maanden. Zo zou hij een vorige rechtszaak over een groepsverkrachting hebben verstoord door te filmen. Tommy Robinson waarschuwt al langer voor de snel toenemede invloed van de islam, de radicalisering door talloze moskeeën en de misstanden rond de beruchte ‘grooming gangs’ die al decennia lang ongestoord hun gang kunnen gaan in tal van Engelse steden. Als gevolg daarvan wordt Robinson bedreigd. Niet alleen door de Pakistaanse moslims, wier misdaden hij in de openbaarheid brengt, maar ook door de vereende kracht van de Britse magistratuur, politie en media. Robinson is via snelrecht veroordeeld en het is de vraag of hij de door hem gewenste juridische bijstand heeft gehad.

Onbegrip 

Ook in Nederland heerst onbegrip over de hele gang van zaken.  PVV-leider Geert Wilders heeft schriftelijke vragen gestuurd aan minister Blok van Buitenlandse Zaken over de veroordeling van Robinson. Hij verzoekt Blok onder meer contact op te nemen met diens Britse collega. En de populaire Britse commentator Rod Liddle zet vraagtekens bij het politie-optreden. Liddle in de media : 'Zou het niet fijn zijn geweest als de politie van West-Yorkshire met net zo veel voortvarendheid had gehandeld toen ze voor het eerst hoorde over het seksuele misbruik binnen hun gemeenschap.’