woensdag, 11. mei 2016 - 15:08 Update: 12-05-2016 9:14

Paleis Noordeinde via Google Street View te bekijken

Virtuele deuren Paleis Noordeinde vandaag geopend
Foto: Screenshot Google Streetview
Den Haag

Het is vanaf vandaag, woensdag 11 mei 2016, voor iedereen mogelijk om via Google Street View een virtueel bezoekje te brengen in het Koninklijk Paleis Noordeinde, de Koepel van Fagel, het Koninklijk Huisarchief en het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Koninklijk Huis woensdag bekendgemaakt.

Werkpaleis koning

Paleis Noordeinde is het werkpaleis van koning Willem-Alexander. In het paleis zijn ruimtes op de begane grond te bekijken, zoals de Indische Zaal, de vestibules aan de voor- en achterzijde van het paleis en ontvangst- en vergaderkamers.

Koninklijk Huisarchief

Vanaf het achterplein van het paleis loopt een weg naar het Koninklijk Huisarchief waarin de archieven, de bibliotheek en historische collecties van het Huis Oranje-Nassau worden beheerd. 

Het tuinpavilioen leidt naar de Koepel van Fagel en het Koninklijk Staldepartement, ook wel de Koninklijke Stallen genoemd. Ook deze gebouwen zijn virtueel te bezichtigen. Google heeft de opnames in september 2015 gemaakt.

Eerder werden ook het Koninklijk Paleis op de Dam en de Oranjezaal in Paleis Huis ten Bosch in kaart gebracht. In de Street View collectie van Paleis Noordeinde zijn beelden opgenomen van ruimtes die tijdens de fysieke zomeropenstelling niet toegankelijk zullen zijn.

Paleis Noordeinde en het Koninklijk Staldepartement zijn in de zomer beperkt opengesteld. Nadere informatie over de zomeropenstelling wordt eind juni bekend gemaakt.