zaterdag, 2. juni 2018 - 16:42 Update: 02-06-2018 16:44

Groene slotje websites blijkt wassen neus

Groene slotje websites blijkt wassen neus
Hilversum

Het groene slotje die consumenten internetveiligheid moet geven, blijkt een wassen neus, zo meldt de NOS die onderzoek deed.

Het groene slotje dat websites het predicaat 'veilig', zou moeten geven, is dat niet altijd. Zo ontdekte de NOS dat er duizenden websites zijn, die op de zwarte lijst staan, met het predicaat 'veilig' in hun adressenbalkje maar dat niet zijn.

Dankzij organisaties als LetsEncrypt, cPanel en Comodo kan eenvoudig een benodigd ssl-certificaat worden aangevraagd, vaak nog gratis ook. Maar zo'n certificaat betekent niet dat de inhoud op de website ook daadwerkelijk veilig is: 'veilig' slaat alleen op de beveiliging van de verbinding. 

Nu het aanvragen van zo'n certificaat gratis en geautomatiseerd kan, maken ook criminelen daar gebruik van met alle gevolgen van dien.

Het Cyber Security Centrum van de overheid 'juicht het toe' dat steeds meer websites een beveiligde verbinding hebben. "Maar wij zien ook dat steeds meer malafide websites daar gebruik van maken, om zich voor te doen als betrouwbaar", laat een woordvoerder de NOS in een reactie weten.

Categorie:
Provincie: