dinsdag, 3. september 2019 - 9:00

Ook veel senioren appen liever dan dat ze bellen

appende senioren
Foto: Seniorweb
Utrecht

Het zeer populaire WhatsApp wordt door jong en oud veelvuldig gebruikt om berichten te versturen naar vrienden en familie. Van jongeren was al bekend dat ze tegenwoordig liever appen dan bellen. Uit onderzoek van SeniorWeb blijkt nu dat dit ook voor veel ouderen geldt.

Niet storend

Vorig jaar bleek al (uit onderzoek van Motivaction) dat veel jongeren geen zin hebben of het zelfs eng vinden om te bellen en daarom liever appen. Nu wordt duidelijk dat ook veel ouderen een voorkeur hebben voor appen. 43% van de ouderen die WhatsApp gebruikt stuurt liever een berichtje dan dat hij of zij belt, slechts 19% belt liever. Ouderen vinden het niet zozeer eng om te bellen, maar ze vinden appen wel veel prettiger en handiger. Een berichtje (terug)sturen kan immers wanneer het je uitkomt, het is niet storend. Verder vinden veel ouderen appen makkelijker en kost het minder tijd en geld dan bellen. Ook vinden ze een berichtje sturen leuker, omdat ze direct foto’s en video’s kunnen meesturen. Sommigen vinden het prettig dat ze eerst even rustig kunnen nadenken of iets kunnen teruglezen. Voor slechthorenden is WhatsApp al helemaal een uitkomst, evenals voor mensen met familie en vrienden in het buitenland.

Onmisbaar?

Ouderen gebruiken vooral WhatsApp om berichten mee te versturen (72%). Ook worden SMS en Facebook Messenger regelmatig gebruikt. Andere berichtenapps zoals Skype, iMessage, Telegram, Signal, Hangouts of SnapChat zijn niet populair onder senioren. Bijna de helft van de ouderen gebruikt WhatsApp tussen de één en vijf keer per dag. Vaker de app openen om berichten te lezen en/of versturen doet maar een vijfde van de ondervraagden. Ongeveer een derde gebruikt de app niet dagelijks. Over de stelling ‘ik kan niet meer zonder WhatsApp’ zijn de meningen dan ook verdeeld. Van de WhatsApp-gebruikers is 35% het er (helemaal) mee eens en zegt niet meer zonder te kunnen. Echter 38% geeft aan wel zonder WhatsApp te kunnen.

Zorgen om privacy 

Ruim acht op de tien senioren maakt gebruik van één of meerdere sociale media zoals Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, LinkedIn of Pinterest. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de senioren zich enigszins tot zeer bezorgd maakt over zijn of haar privacy bij het gebruik van sociale media. Bijna twee derde past daarom de privacy-instellingen aan. Een kwart van de ondervraagden weet echter niet welke instellingen belangrijk zijn of hoe ze deze kunnen instellen om hun persoonlijke gegevens, foto’s en video’s te beschermen.

Categorie:
Provincie: