donderdag, 21. januari 2016 - 23:27 Update: 21-01-2016 23:57

CPB: 'Werkgelegenheid jongeren loopt fors terug bij verhogen minimumjeugdloon'

CPB: 'Werkgelegenheid jongeren loopt fors terug bij verhogen minimumjeugdloon'
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

Als het minimumjeugdloon wordt verhoogd, zal de werkgelegenheid onder jongeren flink dalen.

Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat een verdubbeling zal resulteren in een verlies van 200.000 banen. Als een 18-jarige een volwassen loon krijgt, betekent dat ruim een verdubbeling van het minimumjeugdloon. Is er slechts sprake van een kleine loonsverhoging, bijvoorbeeld 1 procent, dan zullen de effecten veel kleiner zijn: -0,4 procent. Dit schrijft het CPB donderdag in een notitie. Volgens het CPB-rapport dat is opgesteld op verzoek van het ministerie van Sociale Zaken heeft de verhoging van het loon effect op de werkgelegenheid. En hoe hoger het loon, hoe meer effect. 

Daniël van Vuuren, hoofd sector arbeid, onderwijs en pensioenen bij het CPB tegen de NOS: 'Kijk, iedereen wil meer verdienen. Maar als een jongere voor een werkgever twee keer zo duur wordt, zal die werkgever zich nog wel even achter de oren krabben. Dan lijkt de jeugd zichzelf toch in de vingers te snijden.' Van Vuuren  vindt de afweging tussen werkgelegenheid of inkomensgelijkheid is een politieke keuze.

Vakbond FNV heeft onlangs actie gevoerd voor verhoging van het jeugdminimumloon. Aan alle kanten staat het minimum jeugdloon al onder druk. Warenhuis de Bijenkorf haalde onlangs een streep door het jeugdloon. Jonge medewerkers worden daar voortaan beloond als volwaardige werknemers. En bij supermarkten loopt het jeugdloon voortaan af als het personeel 22 jaar wordt. Nu krijgen medewerkers pas een volwassen salaris als ze 23 jaar oud zijn.