donderdag, 28. april 2022 - 8:23 Update: 28-04-2022 8:44

CBS: Producentenvertrouwen toegenomen in april

Chemiebedrijf
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Haag

In april 2022 is de stemming onder ondernemers in de industrie verbeterd. 'Het vertrouwen ging van 8,7 in maart naar 10,8 in april', zo meldt het CBS donderdag.

Oordeel verwachte bedrijvigheid positiever

'Vooral het oordeel over de verwachte bedrijvigheid was positiever', aldus het CBS. Ook waren zij wat positiever over de orderportefeuille en de voorraden gereed product. Het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar is 0,9. Het vertrouwen van de ondernemers bereikte in november 2021 de hoogste waarde (12,7) en in april 2020 de laagste waarde (-28,7).

Toename verwacht komende drie maanden

De drie deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn positief. Het aantal ondernemers dat verwacht dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen is groter dan het aantal ondernemers dat een afname van de productie voorziet. Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot acht heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille te klein vindt, gelet op de tijd van het jaar. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te klein beschouwd is groter dan het aantal dat de voorraden te groot vindt.

Ondernemers in elektrotechnische en machine-industrie het meest positief

In bijna alle branches in de industrie nam het vertrouwen in april toe. De ondernemers in de elektrotechnische en machine-industrie waren het meest positief.

Categorie:
Provincie: