maandag, 29. februari 2016 - 8:31 Update: 03-03-2016 23:32

Officiële medische opleiding voor botoxinjecties, peelings en laserbehandelingen

Erasmus MC start opleiding voor cosmetische dermatologie
Foto: Archieffoto ter illustratie FBF
Rotterdam

Als eerste academisch ziekenhuis start het Erasmus MC met een opleiding voor cosmetische dermatologie.

Artsen kunnen daar leren schoonheidsbehandelingen uit te voeren die uit medisch oogpunt overbodig zijn. Dan gaat het om botoxinjecties, peelings en laserbehadelingen. Dit schrijft de Volkskrant maandag. Hoogleraar dermatologie Tamar Nijsten zegt dat de vraag naar deze opleiding vanuit de jonge dermatologen komt en dat er een groot tekort is aan opleidingsmogelijkheden voor cosmetische ingrepen.

In de krant zegt hij: 'Het ontbreekt aan formele training. We zien dat iedereen maar wat doet. Mensen volgen een paar workshops en dan gaan ze aan de slag. Daarom moet er een stevig opleidingscentrum komen. We willen deze behandelingen naar een hoger niveau tillen.'

Medisch doel dienen

Peter van de Kerkhof, dermatoloog aan het Radboud UMC in Nijmegen, is kritisch over de nieuwe opleiding en vindt deze 'niet gewenst'. Hij vraagt zich of ziekenhuizen artsen moeten opleiden om behandelingen uit te voeren die geen enkel medisch doel dienen. In de krant zegt hij: ''Wij leiden hier op om zieke mensen beter te maken of om ziekten te voorkomen.' Wel vindt hij een goede zaak dat artsen enige kennis hebben van cosmetische behandelingen.

Van de Kerkhof in de krant: 'Dan kun je vragen beantwoorden en patiënten waarschuwen voor risico's. Daarom stimuleer ik mijn assistenten om eens een congres te bezoeken of een dagje mee te lopen in een privékliniek. Maar om nou met overheidsgeld mensen op te leiden om af te stappen van de klassieke dermatologie, om schoonheidsbehandelingen te gaan uitvoeren? Daar kun je nog wel een goede maatschappelijke discussie over voeren.'

Het AMC in Amsterdam is betrokken bij een opleiding voor cosmetisch artsen, maar volgens dat ziekenhuis is er een duidelijke scheidslijn. "Ze maken gebruik van de faciliteiten en de ruimte, maar we zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van de opleiding", zegt een woordvoerder in de krant.