woensdag, 20. december 2017 - 13:17 Update: 20-12-2017 14:08

Artsen overtreden regels bij het voorschrijven van dure cholesterolverlagers

Artsen overtreden regels bij het voorschrijven van dure cholesterolverlagers
Foto: Archief FBF
Amsterdam

Artsen hebben de nieuwe dure cholesterolverlagers vaker uitgeschreven dan is toegestaan.

Met als gevolg dat zorgverzekeraars miljoenen euro's hebben betaald voor patiënten die mogelijk geen recht hebben op de nieuwe geneesmiddelen. Dit meldt de Volkskrant. De twee nieuwe medicijnen Repatha en Praluent worden sinds vorig jaar door de verzekeraars vergoed. Deze cholesterolverlagers kosten jaarlijks duizenden euro's per patiënt, terwijl de statines slechts enkele tientallen euro's kosten. Omdat de de medicijnen zo duur zijn, mogen ze maar aan een beperkte groep worden voorgeschreven.

Patiënten krijgen deze medicijnen pas als ze eerder al drie verschillende statines hebben geprobeerd, maar daarmee zijn gestopt omdat ze die, vanwege de bijwerkingen, niet verdroegen. Daarnaast moeten cardiologen en internisten een verklaring meegeven aan de apotheek. Zorgverzekeraar VGZ controleerde 1.600 verklaringen die dit jaar werden ingediend en stelde vast dat 60 procent ervan niet voldeed aan die voorwaarde: In de drie jaar ervoor waren geen declaraties ingediend voor drie verschillende statines.

----------------------------------------------------------------------------

Al het nieuws van Blikopnieuws.nl automatisch binnenhalen? Gebruik onze RSS-feed (http://www.blikopnieuws.nl/feeds/all/rss.xml)