dinsdag, 15. januari 2019 - 16:31

Record aantal levertransplantaties in UMCG door nieuwe perfusietechniek

Record aantal levertransplantaties in UMCG door nieuwe perfusietechniek
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Groningen

In 2018 zijn in het UMCG 73 levertransplantaties uitgevoerd. De afgelopen jaren werden gemiddeld 60 levertransplantaties uitgevoerd en in 2017 waren het er nog 56. Deze toename van liefst 20 procent is nagenoeg geheel toe te schrijven aan het gebruik van normotherme machine preservatie van donorlevers, die in eerste instantie waren afgekeurd. Met deze innovatieve techniek, die in het UMCG is ontwikkeld, is het mogelijk om meer donorlevers geschikt te maken voor transplantatie. De resultaten van de transplantaties die via deze techniek mogelijk zijn geworden, zijn tot nu toe goed. Er is een 100% transplantaat- en patiëntenoverleving.

Bij de in het UMCG ontwikkelde techniek, worden donorlevers die aanvankelijk van te matige kwaliteit zijn, eerst  ‘opgeknapt’ in een perfusiemachine. De donorlevers worden eerst met speciale, koude zuurstofrijke vloeistof gespoeld en daarna geleidelijk opgewarmd naar 37 graden, waardoor deze weer gaan functioneren. Zo kan getest worden of de zuurgraad van de donorlever weer normaliseert en er weer gal aangemaakt wordt. Nadat de donorlever zo een aantal uren buiten het lichaam is getest, kan deze alsnog  getransplanteerd worden in de patiënt.

Om een donorlever op de perfusiemachine op te warmen en te kunnen testen is in het UMCG een speciale vloeistof, met een synthetische zuurstoftransporter, ontwikkeld. Het UMCG werkte hierin samen met het bedrijf HbO2 Therapeutics uit de VS.  Hierdoor hoeft er geen donorbloed gebruikt te worden voor het doorspoelen van het donororgaan. Deze vloeistof bevat naast voedingsstoffen een speciaal eiwit (Hemopure) dat zuurstof kan vervoeren bij zowel lage temperaturen als bij lichaamstemperatuur.

Categorie:
Provincie: