maandag, 8. april 2019 - 14:17 Update: 08-04-2019 14:40

Bloeddruk-onderzoek: Groente-eters gezocht die 4-Daagse gaan lopen

Foto van wandelaars | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Nijmegen

Voor een bloeddrukonderzoek zijn onderzoekers van het Radboudumc op zoek naar Vierdaagselopers die in de komende dertien weken veel nitraatrijke groente willen eten of rodebietensap willen drinken. 'De onderzoekers willen dit jaar in het Vierdaagseonderzoek uitzoeken of het verhogen van de inname van nitraat langdurig effect heeft op de bloeddruk en op sportprestaties', zo meldt het Radboudumc maandag.

Langetermijneffect

Van nitraat is volgens de onderzoekers al bekend dat het de bloeddruk verlaagt. Ook is uit onderzoek gebleken dat mensen die veel groente zoals paksoi, rucola en spinazie eten, beter kunnen lopen. 'Maar er is nog weinig onderzoek gedaan naar het langetermijneffect van meer nitraat eten en sporten', aldus de onderzoekers van het Radboudumc. 

Bietensap en nitraatrijke groente

Deelnemers aan het Vierdaagseonderzoek moeten dagelijks een flesje geconcentreerd bietensap drinken. Een andere groep krijgt elke week advies over het bereiden van nitraatrijke groente. Zij doen ook mee aan twee kookworkshops. Tijdens de eerste drie wandeldagen van de Vierdaagse volgt een gezondheidsonderzoek. Rokers, zwangere vrouwen en mensen die bloeddrukpillen slikken mogen niet meedoen.

Categorie:
Provincie: