vrijdag, 24. april 2020 - 14:22 Update: 24-04-2020 16:13

RIVM: Oversterfte neemt af, ook in verpleeg- en verzorgingshuizen

kruis-grafsteen-kerkhof
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Bilthoven

In de derde week van april neemt de oversterfte af zo blijkt uit gegevens die het CBS en het RIVM vrijdag hebben gepubliceerd.

Oversterfte

'Sinds een aantal weken wordt er een oversterfte geconstateerd. Oversterfte betekend dat er meer mensen in een bepaalde periode overlijden dan normaal gemiddeld het geval is. De opkomende hogere sterfte valt samen met het begin van de corona-epidemie in Nederland', aldus het RIVM. Een aanzienlijk deel van de oversterfte is naar verwachting gerelateerd aan COVID-19. Welk deel dat is wordt later duidelijk in de doodsoorzakenregistratie. 

Verschil

Het werkelijke aantal mensen dat in Nederland overlijdt aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus is hoger dan de gemelde aantallen die het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu dagelijks publiceert. Het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek en RIVM monitoren de sterftecijfers in Nederland. Niet alle mensen die in Nederland overlijden zijn getest op COVID-19. Door naar het totaal aantal overledenen per week te kijken zoals gemeld aan het CBS Centraal Bureau voor de Statistiek  - dus ongeacht de doodsoorzaak - ontstaat een completer beeld van de situatie in Nederland.

Sterk verhoogde totale sterfte

In de week van donderdag 9 april tot en met woensdag 15 april 2020 was de totale sterfte in Nederland sterk verhoogd (sterfte binnen 2 weken gerapporteerd - rondom 97% gerapporteerd). 'In totaal zijn 4.500 sterfgevallen gemeld, gewoonlijk verwachten we in deze tijd van het jaar tussen de 2.654 en 2.959 sterfgevallen. Dat is tussen 1.541 en 1.846 meer sterfgevallen dan we zouden verwachten', aldus het RIVM. Dit is ongeveer twee keer hoger dan de gemelde sterfte aan laboratoriumbevestigde COVID-19 in diezelfde week (876). De sterfte was licht verhoogd in de leeftijdsgroep 55-64 jaar en sterk verhoogd in de leeftijdsgroepen 65-74 jaar en 75 jaar en ouder.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: