dinsdag, 23. februari 2021 - 14:45 Update: 23-02-2021 15:09

Lareb: Tot nu toe ruim 5.000 meldingen over bijwerkingen coronavaccins

injectie-spuit-gaas-verband
Foto: Archief EHF/ foto ter illustratie
Den Bosch

Bij het Bijwerkingencentrum Lareb, dat risico's signaleert van het gebruik van geneesmiddelen en vaccins in de dagelijkse praktijk, zijn tot 21 februari 5.068 meldingen met 24.031 vermoede bijwerkingen binnengekomen. Dit meldt het Lareb dinsdag.

Spier- en hoofdpijn

'Het gaat hier vooral om bekende te verwachten bijwerkingen zoals spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen en reacties op de prikplek', aldus het Lareb. 

65 meldingen van overlijden

Er zijn tot nu toe 65 meldingen van overlijden na vaccinatie met coronavaccins. Het gaat daarbij om kwetsbare ouderen met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en/of een hoge leeftijd. Overlijden na vaccinatie betekent niet dat het overlijden is veroorzaakt door de vaccinatie.

Onderliggende gezondheidsproblemen 

Bij het merendeel zijn de onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden. In een deel van de meldingen is er geen duidelijke verklaring voor het overlijden en de eventuele rol van de vaccinatie daarin. Het beeld van de klachten na de vaccinatie en/of de onderliggende gezondheidsproblemen is heel verschillend. Sommigen kregen in de dagen na de vaccinatie klachten die bekend zijn als bijwerkingen, zoals koorts, misselijkheid en algemeen niet lekker voelen. Deze klachten zijn op zichzelf niet de oorzaak van overlijden, maar kunnen bij enkele kwetsbare ouderen mogelijk wel hebben bijgedragen aan verslechtering van hun al fragiele gezondheidstoestand.

'Geen patronen van klachten met ernstige bijwerkingen'

Op dit moment ziet Lareb in de meldingen geen patronen van klachten die wijzen op ernstige bijwerkingen waaraan gevaccineerden kunnen zijn overleden.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: