vrijdag, 2. april 2021 - 17:37 Update: 03-04-2021 10:15

De Jonge: Vaccinatiestop met AstraZeneca onder de 60 jaar

hugo-de-jonge
Foto: Min. VWS
Den Haag

Naar aanleiding van het bericht van Bijwerkingencentrum Lareb waaruit blijkt dat er in Nederland vijf meldingen zijn binnengekomen van uitgebreide trombose met een laag aantal bloedplaatjes na vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin heeft minister Hugo de Jonge van VWS contact gezocht met de directeur van het Lareb, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, de voorzitter van de Gezondheidsraad en het RIVM om deze meldingen te bespreken. Dit heeft De Jonge vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Relatief hoog aantal meldingen

'Op basis van dit gesprek stel ik vast dat er geen sprake is van een nieuw ziektebeeld, maar dat deze nieuwe meldingen wel zorgvuldig moeten worden uitgezocht, ook omdat aantal van deze meldingen, vijf op een totaal van – tot nu toe – ongeveer 400.000 met AstraZeneca gezette prikken, relatief hoog is ten opzichte van het beeld tot nu toe', aldus De Jonge. 

Uit voorzorg vaccinatiestop onder de 60 jaar

De Jonge heeft daarom besloten om uit voorzorg de komende dagen niet te vaccineren met AstraZeneca bij mensen onder de 60 jaar. De Jonge neemt dit besluit in afwachting van een nader oordeel van het PRAC, dat begin volgende week weer bijeenkomt.

Per direct 

Dat betekent dat per direct niet meer gevaccineerd wordt met het AstraZeneca-vaccin bij mensen onder de 60 jaar. Het RIVM heeft alle uitvoerende partijen hiervan op de hoogte gesteld. Staande afspraken voor vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin voor iedereen onder de 60 jaar (dus tot en met 59 jaar oud) worden afgezegd tot en met woensdag 7 april. 

Hoogrisicogroepen

Dit geldt ook voor mensen onder de 60 jaar uit hoogrisicogroepen die nu bij de huisarts worden gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca. Mensen die een afspraak hadden staan zullen hierover worden bericht. De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met het AstraZeneca-vaccin voor mensen van 60 en ouder (geboren in 1960 of eerder). Zij lopen een groter gezondheidsrisico na besmetting met het coronavirus. Ook het vaccineren met BioNTech/Pfizer en Moderna gaat onveranderd door. 

Nog geen oorzakelijk verband aangetoond

De Jonge benadrukt nogmaals dat hij dit besluit uit voorzorg neemt en dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen deze meldingen en vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin. De Jonge vindt het belangrijk om het oordeel van het EMA bij verdere besluitvorming rondom de inzet van het AstraZeneca vaccin te betrekken.

Vaccinaties vanaf donderdag 8 april vooralsnog wel

Daarom blijven de afspraken vanaf donderdag 8 april vooralsnog in de agenda staan, zodat de impact op de vaccinatieoperatie in het geheel zo klein mogelijk blijft. Zodra meer informatie van het EMA beschikbaar komt, zal ik uw Kamer daarvan op de hoogte stellen.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: