donderdag, 3. december 2015 - 20:50 Update: 03-12-2015 21:26

Hof eist 18 jaar cel voor het levend in brand steken van vriendin

In hoger beroep 18 jaar cel geëist voor het in brand steken van vriendin
Foto: Archief EHF / foto ter illustratie
Rotterdam

De advocaat-generaal (OM) in Den Haag heeft in hoger beroep achttien jaar cel geëist tegen een inmiddels 38-jarige man. In de visie van het OM heeft hij zich schuldig gemaakt aan het levend in brand steken van zijn 44-jarige vriendin na een uit de hand gelopen ruzie. De vrouw overleefde het niet.

De brandweer kwam in de vroege ochtend van 5 januari 2013 bij de woning aan de St. Janshaven in Rotterdam om een brand te blussen. Daar werd het verkoolde lichaam van de vrouw aangetroffen. Uit onderzoek bleek dat zij bewusteloos was geslagen en vervolgens nog levend in brand was gestoken.

Uit het strafrechtelijk onderzoek blijkt, zo vindt het OM, dat verdachte en het slachtoffer op de betreffende dag ruzie hadden omdat, zo stelt de verdachte, hij haar wilde verlaten. Toen het slachtoffer verdachte wilde beletten weg te gaan, ontaardde de ruzie in een gruwelijke mishandeling van het slachtoffer onder meer door haar met enorme kracht met een pan tegen haar hoofd te slaan. Dit gebeurde zo hard dat de steel van de pan afbrak. Verdachte heeft vervolgens haar lichaam in brand gestoken om te proberen de sporen uit te wissen. Ten gevolge van dat geweld en die brand is het, toen nog levende, slachtoffer overleden door inademing van rook en hete gassen.

De advocaat-generaal vindt dat alleen een zeer lange celstraf recht doet aan de ernst van het feit en het toegebrachte leed bij de nabestaanden. “Mede door de aan de brand voorafgaande geweldshandelingen was het slachtoffer niet meer in staat zich daaraan te onttrekken. Verdachte heeft op deze manier de vrouw op een gruwelijke manier van haar dierbaarste bezit, haar leven, beroofd en heeft aan haar nabestaanden onbeschrijflijk veel leed toegebracht.

De belangrijkste drijfveer van verdachte was om de sporen uit te wissen omdat hij niet gepakt wilde worden. Hij had namelijk net een nieuwe baan en wilde die niet verliezen. Verdachte heeft ook nog de gaskraan open gezet. Dat dit, in combinatie met het brandende lichaam, geen ontploffing en een uitslaande brand tot gevolg heeft gehad met alle risico’s van dien voor omwonenden, is een gelukkige omstandigheid die niet aan verdachte is te danken. Maar het toont wel aan hoe ver verdachte bereid is te gaan. Dit alles dient in de strafmaat tot uitdrukking te komen.”

De rechtbank veroordeelde de verdachte tot zestien jaar cel na een eis van de officier van justitie van eveneens achttien jaar.

Categorie:
Provincie: